Är det av estetiska skäl eller har ditt tak blivit ”sjukt”, det vill säga inte håller tätt?
När det läcker är det ett tydligt tecken på att det för länge sedan är dags att göra något åt situationen, så att inte andra delar av huset skadas. Sanering som kan riskera bli följden om man inte ser upp, blir ofta en kostsam historia och känns bra att kunna undvika om det är möjligt.
Taket kan behöva genomgå en delrenovering eller kanske du till och med behöver lägga om hela taket. Oavsett vilket, är det flera saker du ska tänka på och ta hänsyn till. Att lägga tak kan ibland vara komplicerat. Det bästa är nästan alltid att konsultera en professionell takläggare.
Tel: 08- 600 21 19
E-post: info@stadstak.se
Det finns många olika material för ditt tak som alla har olika fördelar och förstås olika pris. Du kan till exempel välja mellan papptak, tegeltak, plegeltak och shingeltak, när du ska lägga tak. Om du ska ha pannor till ditt tak finns det exempelvis tegelpannor och betongpannor att välja mellan.
Tänk dock på att alla dessa val påverkar livslängden! Fundera därför på vilken tidshorisont du tänker dig. Tänker du dig en mer kortsiktig lösning för den närmaste tiden – eller vill du ha ett tak som står sig många år över tid, oberoende av väder och vind?
Hur bor du? I glesbygd, i villaområde eller annat? Har du en standardvilla från 60-talet eller ett gods i barockstil? Alla stilar och olika sorters arkitektur behöver värnas och underhållas. Tänk då bara på att välja ett material och en färg på taket som passar dig, ditt hus och din omgivning. Innan du går vidare med att välja exempelvis tegeltak eller plegeltak, fundera då på färgens inverkan på omgivningen.
Vilket intryck vill du att ditt hus ska ge? Vad vill du ”säga” med ditt hus? Vilken stil har ditt hus? Och om du kanske inte vill följa husets stil exakt, vilka stilar kan du då blanda? Det finns många frågor att ställa sig och många aspekter att ta med i beräkningen.
Kanske är ditt hus av kulturhistoriskt värde och hur påverkar då detta dina möjligheter att fritt välja? Vilka hänsyn måste du ta? Är du själv kanske kulturhistoriskt intresserad och därför vill göra allt för att ta hänsyn till husets byggnadsstil så mycket som möjligt? Ja, som du märker finns det hur många frågor som helst, att ställa. Och det finns massor av svar på just dessa frågor. Allt detta och mer därtill kan du få svar på om du väljer att ta professionell hjälp till att lägga om ditt tak.
När du har bestämt vilken livslängd du söker och funderat på material och färger som passar huset och omgivningen – först då är det dags att välja tak till din takomläggning eller takläggning. Du kan nu bland annat välja mellan tegeltak och papptak beroende på vilken byggnad det rör sig om. Det är också viktigt att ta hänsyn till takets lutning och några andra aspekter. Sedan kan du också välja mellan tegelpannor och betongpannor. Olika tak har olika fördelar.
Tegelpannor har naturliga skiftningar som kan göra taket vackert. Däremot så varierar tegelpannorna också i storlek, vilket ibland kan försvåra takomläggningen. Betongpannor har däremot inte dessa felmarginaler. Detta kan underlätta läggningen och gör också oftast att det går snabbare. Det är ganska mycket att tänka på, och om du inte vet vad som passar bäst, gör du bäst i att kontakta en takläggare. Ytterligare varianter är plegeltak eller shingeltak.
Kolla noga så att den underliggande konstruktionen inte är skadad, innan du börjar lägga ditt nya tak. Se till så att det inte finns några skruvar, spikar eller annat som kan skada ditt nya tak. Beroende på vilket tak du ska lägga behövs det ibland en ytpapp för att skydda underlaget mot skador.
Om du väljer ett bra underlagstak och rätt läkt till din takläggning kommer ditt tak att bli både vackrare och stabilare. En bra duk under pannorna minskar riskerna för fuktskador. Det är inte alltid så lätt att välja rätt. Så fråga en professionell takläggare, som kan guida dig rätt.
Läkten är i sin tur den konstruktion av lodräta och vågräta träreglar som takpannorna ligger på. Om inte denna är rätt konstruerad kommer inte taket att hålla över tid.
Tänk på att lägga pannorna i rätt ordning. Du måste börja från rätt håll så att de ligger snyggt och på ett säkert sätt. Det är också här viktigt att de överlappar varandra på ett stilfullt sätt. Även om ett tegeltak med mera liv tål en gnutta oregelbundenhet, är det viktigt att helheten ger ett korrekt intryck.
Även om du vill ha livlighet och spontanitet över din svenska villa, är det önskade intrycket kanske ändå en bra bit från ett hus, där takpannorna ibland till och med tillåts ligga lite huller om buller, något som vi oftast bara uppfattar som charmigt på en spansk hacienda! Ditt takproffs vägleder dig, lyssnar på dig och tar fram förslag.
När du ska arbeta med tak är det av yttersta vikt att tänka på säkerheten ur olika synvinklar, både för miljöns skulle men inte minst för din egen säkerhet och för att undvika olyckor. All renovering skapar avfall som bidrar till att påverka miljön på olika sätt. Professionella takläggare och andra som befinner sig i byggbranschen, tar ofta hand om byggavfallet och använder sig dessutom av miljöcertifierade materialleverantörer, vilket bidrar till mindre negativ miljöpåverkan.
När det gäller dig själv och din egen säkerhet, bör du tänka på säkerheten både under pågående arbete, men även planera säkerheten inför kommande underhåll. Tänk därför på att alltid ordna en takstege och ett bra fäste för livlina. Ibland finns det regler hos kommunen du bör följa vad det gäller taksäkerheten. En professionell takläggare känner oftast till riskerna och möjligheterna och har den rätta säkerhetsutrustningen. Det är bland annat viktigt att kunna stå stadigt vid en takomläggning.
Om du inte gjort en takomläggning innan bör du inte vara själv på taket. Fråga ditt takproffs som finns för dig och din säkerhet!